Sfaturi utile
- Având în minte vechiul adagiu potrivit căruia „este mai ușor a preveni decât a trata”, pe care mulți îl știu dar puțini îl aplică, programați-vă pentru un consult medical, chiar dacă nu aveți nici un simptom.
- Orice forma de cancer, indiferent de localizare, este vindecabilă dacă este diagnosticată precoce; apariția manifestărilor clinice și/sau a modificărilor de laborator semnifică un stadiu mai avansat.
- Investigațiile endoscopice presupun un grad de disconfort/durere (în special colonoscopia), uneori și în condițiile sedării; în majoritate, aceste investigații se efectuează în ambulator, internările fiind rezervate unor situații speciale.
- Medicul trebuie informat despre bolile și tratamentele existente în momentul efectuării investigațiilor endoscopice.
- Dacă după investigație apar dureri toracice/abdominale intense, febră, sângerare, anunțați medicul.
- Helicobacter pilori este o bacterie implicată într-o serie de suferințe gastro-duodenale (și nu numai); din fericire există metode eficiente pentru depistarea și tratarea ei.
- Informați-vă din surse autorizate despre ceaiurile și suplimentele pe care doriți sa le folosiți; nu înseamnă că dacă sunt „naturale”, nu pot face rău.
- Adevăratele boli nu se tratează cu suplimente și plante ci cu medicamente care sunt aprobate după studii și dovezi ale eficientei lor.
- Luați antibiotice doar la recomandarea medicului; antibioticul nu este medicament de urgență.
- Sîngerare rectală fie și ușoară poate avea o cauză gravă deci nu fiți pudici și solicitați un consult medical.
- Experiențele medicale ale prietenilor și vecinilor inclusiv sfaturile primite din alte surse aparent competente dar neverificate, ar trebui acceptate cu rezerve fiindcă un simptom poate fi întâlnit în mai multe afecțiuni și ceea ce ajută la un pacient poate fi ineficient sau chiar periculos la altul.